De belangrijkste horecatrends van 2024

Als er één sector is die voortdurend in ontwikkeling is, dan is het wel de horecabranche. Continu in beweging om de aandacht van gasten te trekken en vast te houden. De focus ligt op de beleving van de gasten, waardoor het creëren van een harmonieuze en gastvrije sfeer een topprioriteit is voor veel restaurants. Een groot deel daarvan wordt gerealiseerd door het horeca interieur. Daarom hebben wij ter inspiratie vijf horecatrends 2024 en horeca interieur trends onder elkaar gezet.

Heel vaak hebben interieur trends een vleugje geschiedenis of nostalgie in zich. Voor komende jaar lijken de trends geïnspireerd op de jaren ’70! Hoe leuk is dat? Ronde vormen, wat donkerder hout en kleuren en natuurlijke materialen. We nemen je even mee door de horecatrends.

thumbnail Horecatrends 2 1 600x400 - De belangrijkste horecatrends van 2024

1 Comfortabel dineren

Het creëren van een comfortabele sfeer in jouw horecazaak is belangrijk om gasten een positieve ervaring te bieden. Het creëren van een aangename ambiance met een goed doordacht interieur helpt gasten te ontspannen en tot rust te laten komen.

Comfortabele zitplaatsen zorgen voor een ontspannen sfeer, waardoor gasten langer willen verblijven en zich meer op hun gemak voelen. Eén restaurant kan gasten op verschillende manieren zitplaatsen aanbieden: hoog, laag, in de een ronde zit, aan een grote tafel of juist een intiem tafeltje voor twee.

Maar ook passende verlichting in de stijl die past bij de uitstraling van jouw restaurant is daarbij belangrijk. Net als de temperatuur in het restaurant, het geluid, de geur en de luchtkwaliteit. Een comfortabele omgeving stimuleert een positieve emotionele reactie én bevordert het sociaal welzijn, waardoor gasten zich vrijer voelen om te genieten van hun tijd met hun partner, vrienden, familie of collega’s. Comfort draagt natuurlijk bij aan een positieve ervaring met de horecazaak, waardoor gasten graag nog een terugkomen. Dit is zeker een van de horecatrends 2024 die we zeker veel terug gaan zien.

2 Groene planten stelen de show

Groen brengt sfeer, geborgenheid en geeft een frisse uitstraling aan het horeca interieur. Planten zijn niet alleen mooi om te zien, maar zorgen ook voor verbondenheid met de natuur. Groen kan de algehele sfeer verbeteren en een aangename omgeving creëren die gasten uitnodigt om te ontspannen en te genieten.

Planten hebben bovendien de natuurlijke eigenschap om de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en zuurstof te produceren. Dit draagt bij aan een gezondere en schonere luchtkwaliteit in het restaurant, wat gunstig is voor zowel gasten als personeel. Ook kunnen planten dienen als natuurlijke geluidsabsorberende elementen, waardoor ze bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluiden.

3 Het gebruik van natuurlijke materialen

Hout en andere materialen van natuurlijke oorsprong zijn erg trendy in 2024. Het gebruik van natuurlijke materialen brengt een gevoel van verbinding met de natuur in de binnenruimte. Dit draagt bij aan het welzijn van gasten en bevordert een ontspannen sfeer. Natuurlijke materialen geven een welkom gevoel, geven een luxe sfeer en stralen warmte en gezelligheid uit. Wat eerst zwart was, wordt nu van hout(look). Geen grove houten meubels, maar verfijnde houten of natuurlijke details in tafelbladen, scheidingswanden of misschien zelfs wel als wandbekleding zijn het helemaal volgens de horeca trends 2024. Hoewel natuurlijke materialen hip zijn, hebben ze toch ook een tijdloze uitstraling en blijven ze altijd relevant binnen de verschillende designtrends.

Natuurlijke materialen bieden daarnaast een breed scala aan texturen. Door verschillende texturen te combineren, ontstaat er visuele diepte en dat maakt een interieur erg interessant. Ook qua kleuren is 2024 heel natuurlijk: aardse tinten zoals bruin, terracotta, donkergroen en luchtblauw.

4 Rond is het nieuwe vierkant

De organische tafels zijn niet meer weg te denken uit de woonprogramma’s op tv en die trend heeft zich doorgezet naar de horeca. Vierkante tafels worden vervangen door tafels met ronde bladen of tafelbladen met een organische vorm.

Ronde vormen bieden meer intimiteit en staan wat vriendelijker. Een ronde tafel leent zich perfect om lekker lang te tafelen. Wat ook leuk en handig is: aan een ronde tafel zit niemand alleen. Ook nog als het om een oneven aantal personen gaat. Gasten kunnen met iedereen aan de ronde tafel oogcontact maken, wel zo gezellig. Dat geldt ook voor de zitbanken in het interieur. Gasten waarderen de geborgenheid van ronde zitjes.

Ga je voor een tafelblad in een donkere houttint? Dan ben je helemaal hip bezig! Het ware seventies gevoel komt helemaal boven met een tafelblad in notenhout-look.

5 Intieme sfeer

Zoveel mogelijk tafels in een ruimte en zoveel mogelijk rondes op een avond: dat kan anno 2024 écht niet meer. Dankzij corona is er meer afstand tussen de tafel en kunnen gasten het eten niet meer bij elkaar van het bord afkijken. Met minder tafels in een ruimte kan het al snel kaal ogen, dus zorg er met de rest van de inrichting voor dat de intieme sfeer behouden blijft.

In 2024 willen gasten graag comfortabel dineren in een intieme sfeer boordevol natuurlijke materialen en groene planten. De trends voor dit jaar zijn een mix van esthetiek, comfort en functionaliteit. De nadruk op natuurlijke elementen zoals hout en groen, gecombineerd met eigentijdse ontwerpelementen zoals de organische vormen en trendkleuren, creëert een boeiende en gastvrije omgeving voor gasten.