Tips om je horecameubels te onderhouden

De meubels die je hebt uitgekozen voor jouw horecazaak bepalen grotendeels het interieur en de sfeer in jouw restaurant. Het is belangrijk om die meubels in goede staat te houden door middel van goed onderhoud. Een aantrekkelijke en nette inrichting weerspiegelt namelijk professionaliteit en zorg voor detail, waardoor gasten zich welkom en gewaardeerd voelen. Maar hoe kan je je horecameubels onderhouden?

Onderhoud 2 300x200 - Tips om je horecameubels te onderhouden

De ervaring van gasten wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van het restaurant, inclusief het meubilair. Comfortabele, schone en goed onderhouden horecameubels dragen bij aan het comfort en het genot van gasten. Tevreden gasten vertellen graag over hun ervaring en komen ook graag nog eens terug.

Natuurlijk is hygiëne ook heel erg belangrijk in de horeca. Goed onderhouden meubilair draagt bij aan een schone en gezonde omgeving. Regelmatige reiniging en desinfectie horen bij de standaard hygiënenormen, maar verminderen ook de verspreiding van ziektekiemen. Een ander voordeel is dat de meubels langer meegaan door regelmatig onderhoud. Dat bespaart kosten op de lange termijn. Preventief onderhoud is kosteneffectiever dan steeds weer een nieuwe investering in meubilair.

HOE ONDERHOUD JE HORECAMEUBELS?

Hoe je de meubels in jouw horecazaak onderhoudt, is natuurlijk afhankelijk van welk meubilair je hebt en van welk materiaal het is gemaakt. Een houten tafel vraagt logischerwijs om ander onderhoud dan een velvet bank.

Na ieder gebruik van de meubels veeg je natuurlijk de kruimels en het stof weg met een zachte doek. Je gebruikt een mild reinigingsmiddel vermengd met water om hardnekkiger vuil zoals waterkringen en sausvlekken te verwijderen. Datzelfde geldt voor stoelen en banken zonder bekleding of met leren bekleding. Dit kun je prima iedere dag afnemen met een vochtige doek en wat mild reinigingsmiddel. Bij speciale stoffen, zoals velvet, is het aan te raden om op een onopvallende plek het reinigingsmiddel uit te proberen. Raadpleeg de fabrikant of leverancier voor advies over reiniging en onderhoud om zeker te weten waar je goed aan doet.

CONTROLEER EN REPAREER HORECAMEUBILAIR

Horecameubels onderhouden bestaat natuurlijk uit meer dan alleen schoonmaken. Door regelmatig te controleren of de schroeven en verbindingen nog goed stevig zitten, is belangrijk. Zo wordt voorkomen dat de tafels en stoelen gaan wiebelen. Kom je een losse schroef tegen? Draai die dan stevig vast. Als de schroef beschadigd is, vervang deze dan.

Controleer ook regelmatig de stabiliteit van de tafels en stoelen. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig op de vloer rusten en geen wiebelen vertonen. Als er wiebelen wordt waargenomen, stel de meubels bij.

Beschadigingen moeten natuurlijk zo snel mogelijk gerepareerd worden. Van kleine krassen tot grote deuken. Vervang onderdelen zoals versleten vloerdoppen, scharnieren of rug- of armleuningen zo snel mogelijk. Het is verstandig om een eigen voorraad van reserveonderdelen aan te leggen om onmiddellijke vervanging mogelijk te maken.

MELAMINE TAFELBLAD NADELEN VOOR ONDERHOUD

Melamine tafelbladen worden vaak gekozen vanwege hun duurzaamheid en gemakkelijk te onderhouden oppervlak. Hiervoor adviseren wij een mild reinigingsmiddel. Vermijd schurende materialen, zoals schuursponzen of schuurmiddelen, want deze veroorzaken krassen op het krasgevoelige melamine oppervlak.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld massief hout, zijn krassen en beschadigingen aan melamine moeilijker te herstellen. Dat geldt ook voor deuken en chips in het oppervlak, door bijvoorbeeld het laten vallen van zware voorwerpen. Hoewel er melamine reparatiesets verkrijgbaar zijn, kunnen ze niet altijd perfecte resultaten opleveren. Zeker als het een reparatie op een tafel met een print, zoals een houtnerf, betreft.

NOG MEER TIPS VOOR HORECAMEUBELS ONDERHOUDEN

Overweeg om het terrasmeubilair binnen te zetten of af te dekken bij slecht weer. Langdurige blootstelling aan extreme weersomstandigheden leidt tot vroegtijdige slijtage en beschadiging. Bij metalen meubels of metalen verbindingen is het goed om deze regelmatig te controleren op roest en corrosie. Gebruik een geschikt antiroestmiddel of verf om deze problemen aan te pakken en te voorkomen.

Voor meubels met scharnieren of bewegende delen is het raadzaam om regelmatig smeermiddelen te gebruiken om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken. Dit is vooral belangrijk voor bijvoorbeeld stoelen met draaimechanismen of inklapbare tafels. Als de stoelen gestoffeerd zijn, overweeg dan regelmatige professionele reiniging om vlekken en geuren te verwijderen uit de stoffen.

GOED ONDERHOUD VERLENGT LEVENSDUUR MEUBELS

Door een grondige aanpak van onderhoud, inclusief inspecties en reparaties, verleng je de levensduur van horecatafels en stoelen, optimaliseer je de gastervaring en verminder je oplopende, onvoorziene kosten. Het preventief onderhouden van horecameubels levert op de lange termijn aanzienlijke voordelen op voor de duurzaamheid en uitstraling van het meubilair.

Ben jij op zoek naar duurzaam horecameubilair of wil je meer weten over horecameubels onderhouden? Bezoek gerust onze showroom in Heerenveen, waar onze specialisten klaarstaan om samen met jou de perfecte oplossingen te bespreken. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons ook bellen op 0513 418 882 (elke werkdag van 9.00 – 17.00 uur) of mailen naar info@okidobv.nl.

Project Totaal Okido, jouw partner voor kwalitatieve en stijlvolle meubels in de horeca!